Make your own free website on Tripod.com


SAMT Sultan salahuddin abd ziz shah
batu 38, 45200 sabak bernam
selangor darul esan

Pengenalan


Projek pembangunan bangunan baru
bagi menampung bilangan pelajar semakin
meningkat.


Sekolah ini merupakan sekolah agama menengah pertama di Selangor.
Sekolah ini telah dirasmikan oleh DYM Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah. Pemberian nama sekolah ini adalah sempena perasmian oleh baginda tuanku sendiri.

Sekolah ini sebelum itu lebih dikenali sebagai Sekolah Arab Sabak Bernam kerana kebanyakan matapelajaran adalah berbahasa arab. Ianya juga salah satu sekolah formal paling awal yang diiktiraf oleh kerajaan Selangor. Pengetua yang baru sekolah ini ialah Ustaz Hj Ismail Ibrahim bagi menggantikan pengetua yang lama Ustaz Misnan Hj Amir. Sekolah ini juga turut serta dalam program Perkhemahan Komputer Dalam Kelas anjuran Utusan Megabit pada tahun 1997.

Sekolah ini adalah di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor. Sekolah ini beorentasikan pedidikan agama di samping mengikuti subjek   pembelajaran oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Ia mempunyai kemudahan serbalengkap melebihi 50 buah kelas kesemuanya. Disamping mempunyai kemudahan pembelajaran asas lain seperti perpustakaan dan pusat sumber,bilik guru, bilik kaunseling, bilik mesyuarat, bilik komputer, pejabat dan makmal sains, surau, dan sebagainya. Selain peperiksaan tahunan dan peperiksaan besar seperti PMR, SPM, STPM diikuti peperiksaan aliran agama seperti SMA (Sijil Menengah Agama) dan SPA (Sijil Pelajaran Agama). Projek pembangunan terbaru ialah pembinaan 3 blok bangunan baru di tapak tanah sekolah.

 

 

Kenangan zaman persekolahan

Psejarah

Barisan Nadi Hari Persatuan Sejarah 1995

K_Woh

Lawatan ke Kuala Woh, Tapah

 

pic5.bmp (178678 bytes)
atas- Bersama Samsudin di Melaka
kanan - ketua pelajar 1995 Halisman
Mohaimin kawan rapat yang kini di Jordon >>

Muhaimin

No Telefon | Seterusnya

Last update  24/10/98